Skip to main content
home-page
home-page

Meedoen

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen in Brussel?

Iedereen moet kunnen ‘meedoen’ in Brussel. Hoe maken we diensten en activiteiten zo toegankelijk mogelijk? Hoe brengen we  iedereen op de hoogte van het aanbod van de VGC? Hoe versterken we alle Brusselaars? Hoe zorgen we ervoor dat nieuwkomers zich welkom voelen in Brussel? Hoe kunnen we je ondersteunen om ‘mee te doen’? Ken je goede voorbeelden die Brussel kunnen inspireren? Waar droom je van? 

151
7

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 151 bijdragen
Fietsdiefstallen.
Komaf met voortdurende diefstal van de fiets. Peter L.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Hondenpoep.
Ik zou het heel fijn vinden als er 's ochtends minder hondenpoep op de stoep in mijn straat zou liggen zodat mijn kinderen er niet meer in lopen. Peter C.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Participatie kenbaar maken via ambassadeurs uit verschillende gemeenschappen
Gebruik maken van gemeenschappen binnen bv. moskeeën, kerken, organisaties, om de verschillende manieren van participatie en initiatieven kenbaar te maken maar ook via deze gemeenschappen activiteiten op te zetten ism VGC om het Brusselse aanbod te versterken.
Aimee M. van Minderhedenforum
0 0
Log in om te liken
Iedereen Kan Zetelen
Ik werk in de mode, design en muziek en ik zie organisaties ter promotie van die sectoren en waar tientallen mensen werken, terwijl ik geen tientallen ontwerpers ken die kunnen leven van hun ontwerpen. Als grap hoor ik dikwijls, ze zouden beter die lonen direct aan de creatievelingen geven zodat die naar hartelust kunnen scheppen. In Japan zijn die kunstenaars uitgeroepen tot Levende Nationale Schat, met een inkomen van de staat. Een idee is ook om kunstenaars zelf part-time te laten werken voor die overheidsinstanties. Gelijkaardig aan Iedereen Kan Zetelen in Vlaanderen, maar betaald. Of zoals het initiatief 51 Percent in de kunstensector. Of zoals het Nederlandse Niets Over Ons Zonder Ons voor de welzijnssector. Evenals ervaringsdeskundigen bij armoedebestrijding https://en.wikipedia.org/wiki/Living_National_Treasure_(Japan) https://cjsm.be/iedereenkanzetelen/ http://www.51procent.be/catalog/ www.nietsoveronszonderons.nl https://www.delinkarmoede.be/opleiding-tot-ervaringsdeskundige
Kristof B.
0 0
Log in om te liken
Ook vervuilende auto's.
Mensen die geen nieuwe auto kunnen kopen, de steden in laten; zelfs als ze vervuilend zijn. Marc S.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Ondersteuning voor (ouders van) kinderen met een beperking
- Ziekenhuizen in Brussel geven info aan de ouders van kinderen met een beperking over voorzieningen voor personen met beperking (psychologisch, ondersteuning bij leren of andere, vrije tijd…) in beide landstalen of geven op zijn minst aan waar ze met vragen rond NL talige voorzieningen te-recht kunnen. - Gemeente geeft een ‘welkomstpakket’ mee, waarin ook organisaties die ondersteunen bij handicap vernoemd staan (NL en FR) of op zijn minst waar je terecht kan voor meer info rond NL talig net-werk. - Scholen buitengewoon onderwijs geven basispakket met info rond organisaties, psychologische hulp, kampen/stages, hulp bij leren voor de kinderen…standaard mee met de ouder, ongeacht of ze het vragen, ongeacht ze op de vraag ‘heb je deze info nodig’ ja of nee antwoorden. Vele ouders zitten met schaamte en zullen ‘nee’ antwoorden, terwijl ze wel de info zouden kunnen gebruiken en thuis hulpnummers zouden contacteren, moesten ze deze krijgen. De boodschap luidt dus: standaard meegeven en niet vragen! Dit om te vermijden dat ouders ‘ja, ik heb het’ gaan zeggen, terwijl dit in feite niet zo is. - Meer nood aan info over ‘stages’ en ‘vrije tijdsactivteiten’ waar mijn kind kan aan deelnemen (een gids? Via de post opsturen? Via ziekenhuis? Via de school?) Maggy
Postkaart ✉. van Bon
0 0
Log in om te liken
Mensen met een bescheiden inkomen.
Jullie promoten het fietsen voor mensen met een bescheiden inkomen die het al moeilijk hebben om rond te komen. Waarvan meer dan de helft aan huur en energiekosten gaat, is het onmogelijk om een deftige fiets te kopen. Dat kost al gauw serieus aantal x honderden euro's. Dat de stad Brussel of het Gewest een groep aankoop doet, de mensen die een fiets willen daarop intekenen en de kostprijs afbetalen aan de stad of het gewest. Je zal misschien zeggen: wat als men niet meer betaalt?Wel, dat het maandelijks bedrag afhankelijk van het inkomen rechtstreeks bij de bron wordt afgehouden: OCMW, Mutualieit, enz...
Luc D.
0 0
Log in om te liken
Zomerfeest.
Een groot zomerfeest met muziek, een hapje en een drankje. Sandra J.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Groen op de daken.
Ik zou graag veel meer groen zien in de stad, ook op de daken. Kamyl B.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Make English an official language
Not many people in Brussels speak English fluently. English should be made an official language. This would make life easier for a lot of people, especially newcomers.
Feest van jonge nieuwkomers in Brussel -.
0 0
Log in om te liken
Brusselse fresco
Midden in de stad een muur wit verven en iedereen die er maar zin in heeft zijn/haar gedachten, dromen, gevoelens... laten tekenen, taggen, schrijven... Men kan zich vrij uiten en ook met anderen delen wat ze maar kwijt willen. Iedereen kiest zelf in welke taal hij/zij schrijft en uiteindelijk zal dit het multicultureel samenleving in Brussel kunnen tonen.
Najlae E.
0 0
Log in om te liken
Solidariteit tussen generaties
Het voorstel van Philippe Van Parijs: de solidariteit van de ouderen met de jongere generaties, die in de coronacrisis het meest hebben geleden door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zoals huiswerkklassen en taallessen, versterken. De VGC moet als administratie zich grondig herbronnen. Te veel Vlamingen (uit de rand en verder) werken in Brussel in de administratie en het onderwijs. Zij bepalen mee het beleid in Brussel met een Vlaamse bril (die soms stadsvijandig is) en leven in een Vlaamse Bubbel. In de wijk waar ik woon is de VGC totaal afwezig. Een nieuw middenveld is niet meer aan de gemeenschappen gebonden, werkt over de taalgrenzen heen maar engageert zich op plaatselijke concrete thema's. Het Vlaams verenigingsleven in mijn wijk komt niet uit zijn bubbel. Een onthaalbeleid voor nieuwkomers kan alleen als er voldoende middelen komen voor de opvang en de scholing van de kinderen van nieuwkomers. Als de muren tussen de gemeenschappen gesloopt worden en er komt een samenwerking over de taalgrens, de zuilen heen, kan er veel energie, know-how en man-,vrouwkracht extra worden ingezet. Brussel telt 5 VL instellingen met Okan Klassen terwijl er aan Franstalige zijde 20 zijn, met een concentratie in de moeilijkste en armste wijken. Een goed voorbeeld van functioneren is Muntpunt waar stilaan contact groeit tussen de gebruikers, de eigen activiteiten en de "studiezaal" voor de overwegend Franstalige studerend jeugd, dit is een grootstedelijke oplossing.
Input ✅. van Brussels Ouderenplatform
0 0
Log in om te liken
“Information gap”
Er is zeer veel informatie en die geraakt niet tot bij de mensen! De overheden moeten echt beginnen linken maken en lobby-en bij mekaar! Banden met gemeentes aanzwengelen, met ambassades, net-werken, FR-NL diensten opzetten…. Er moet in Brussel echt ingezet worden op verbinding, niet alleen tussen de mensen maar tussen overheden en diensten zodat de juiste info efficiënt tot bij de burger geraakt.
medewerker _. van bon
0 0
Log in om te liken
Minder Muren, Meer Bruggen
De diversiteit in Brussel zorgt voor heel veel potentieel. Met dit idee willen we ervoor zorgen dat er ontmoetingsmomenten zijn waar diversiteit en potentieel elkaar kunnen ontmoeten. Aan de hand van muurschilderingen in verschillende Brusselse wijken proberen we de inwoners deel te laten uitmaken van hun buurt. Door workshops te houden in het lokaal theehuis, sportclub, bibliotheek etc proberen we iedereen te betrekken tot het uiteindelijke design, dat we dan samen kunnen schilderen op één of meerdere plaatsen in de wijk. Met dit idee proberen we niet alleen de buurtidentiteit te visualiseren, maar ook mensen kennis met elkaar te laten maken en hun netwerken in de buurt te versterken. Belangrijk detail is dat je geen artiest moet zijn om deel te nemen!
Silvia A.
15 2
Log in om te liken
Fietswerkplaatsen.
Fietskoeriers: Fietswerkplaatsen/repair café. Kevin S.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Literair festival “De wereld is van iedereen”
Een literair festival en ondersteuning van jonge Brusselse schrijvers: bijvoorbeeld door het geven van schrijfworkshops, literaire ontmoetingen en door kansen te geven om te publiceren.
medewerker _. van bon
0 0
Log in om te liken
Gemeentelijke moestuin.
Ik zou graag een gemeentelijke moestuin willen in Woluwe. Pauline E.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Welcome Wagon
Canada has a service (established 1930) called Welcome Wagon. Designed for families experiencing a lifestyle change. It could be adapted to meet the requirements of Belgium. It is based on the idea that someone visits the home of a new comer and can offer information on support and services, coupons from local businesses/restaurants (there is an incen-tive for businesses as it expands their customer base). This service could be established and have sufficient representation from various cultures to ensure that those that want this service can benefit from it. The following link is a Canadian Government initiative for the settlement and integration of new comers: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2019/08/new-programs-to-boost-newcomer-settlement-and-integration.html
inburgeraar _. van bon
0 0
Log in om te liken
Multicultureel comité
Maak per wijk / gemeente ... een "comité" met vertegenwoordigers van alle taal / geloofsgroepen die samen activiteiten opzetten voor iedereen met de steun van de VGC. Jan B.
postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Nog meer inzetten op meertalige communicatie
Tijdens de coronacrisis werd er op veel manieren gecommuniceerd in verschillende talen en via verschillende mediakanalen (audio, video, tekst...). Dit is een waardevolle manier van communiceren om door te trekken naar andere 'topics' in de toekomst.
medewerker _. van bon
0 0
Log in om te liken
Brussel een voorbeeld
Het Brussels Gewest, ‘Brussel’ is belangrijk als hoofdstad van België én Vlaanderen, van Europa en als unieke wereldstad omwille van haar grote diversiteit van culturen, generaties, gender, .... In Brussel is zowel veel macht en rijkdom geconcentreerd als miserie, ongelijkheid en armoede, maar ook creativiteit, solidariteit, vernieuwing, .... In die complexiteit (vaak ook chaos) blijft Brussel een relatief vredige stad. Een enorme uitdaging, want Brussel zou een voorbeeldfunctie kunnen betekenen voor haar inwoners en bezoekers, voor heel het land en de wereld. Iemand noemde Brussel ‘een moeilijk lief’. We zien Brussel graag, maar er is nog veel werk aan. Een droom? Al gaande zullen we verder de weg moeten leggen. Alle Brusselaars, ook zij die hier komen werken en consumeren, daarvan overtuigen en ze uitnodigen om dat mee te realiseren, daarvoor is om te beginnen verstaanbare, duidelijke, toegankelijke info en communicatie nodig. Een grote verscheidenheid van ‘participatieve’ communicatie wordt uitgebouwd. Iedereen wordt uitgenodigd actief mee te doen en krijgt daarvoor middelen (zoals folders, tekstjes om door te mailen, ...) voor eigen kring, straat, buurt, enz Naast natuurlijk de klassieke en vele andere en nieuwe (sociale) media.
Input ✅. van Brussels Ouderenplatform
0 0
Log in om te liken
Openluchtzwembad.
Openluchtzwembad zodat alle Brusselaars die niet op reis kunnen gaan, toch van de vakantie genieten! Lieve V.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Aanpak discriminatie.
Meldpunt en aanpak discriminatie huurders met een Afrikaanse naam, zonder vast contract, met een Arabisch uiterlijk, als homoseksueel koppel, enz. Sigrid V.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Multifunctioneel plein
Plein in Brussel omtoveren tot seizoensgebonden mini-thema stad. In de zomer openluchtzwembad of speelfontein, met zomerbar (gezond: waters met fruit / fruitbrochette), tapas Belgisch en exotisch geïnspireerd, veel zeteltjes, gezellige hoekjes. In de winter schaatsbaan en après ski-bar. Doorlopend ruimte voor optredens, markt, gezonde hapjes en drank. Met flex-werkplekken voor ontmoeting. Met leslokalen voor scholen. Caroline M.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 151 bijdragen