Skip to main content
home-page
home-page

Samen maken

Hoe betrekken we alle Brusselaars bij het beleid? 

Brussel maken we samen. Hoe kunnen Brusselaars mee vormgeven aan het leven in Brussel? Hoe krijgen kwetsbare groepen de kans om hun stem meer te laten horen? Hoe geven we meer ruimte aan initiatieven die van onderuit groeien? Wat wil je veranderen en wat heb je daarvoor nodig? Ken je goede voorbeelden die Brussel kunnen inspireren? Waar droom je van? 

102
12

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 102 bijdragen
Working together: "How do we ensure that vulnerable groups have their voice heard?"
Difficult in a city with so many nationalities mainly due to NATO and the EU. Perhaps there should be a push by the Communes to ensure that there is at least one minority voice working with an ombudsmen in each commune? How is Brussels ever going to achieve this goal of "voices heard" if there is no initiative to ensure that there is a fair societal cross section able to contribute to the city/commune initiatives. Another option - maybe a group of a certain number that is made up of a voice from some of the major cultural representations overseen or steered by the community commissions.
inburgeraar _. van bon
0 0
Log in om te liken
New Deal please
Een appèl om blijvend en werkbare verhouding uit te bouwen tussen overheid, vrijwilligerswerk en markt. Elkaars sterktes kennen en benutten. Samen aan gemeenschappelijke doelen bouwen.
Elke V. van De Federatie
0 0
Log in om te liken
Stadspiratie deel II
Grootschalige bevragingen als deze vind ik een topinitiatief, maar hoe gaat het verder? Maak burgers en bij uitbreiding hele wijken actieve deelgenoot van het project, en dit gedurende het ganse traject. Betrokkenheid vergroot het enthousiasme, versterkt het sociale weefsel en kan de slaagkansen alleen maar doen toenemen. Toch?
Kati V.
0 0
Log in om te liken
Neem participatie serieus, betrek experts en leer van andere grootsteden
Neem participatie serieus. Laat het niet een leeg woord zijn, maar een waarde die ook echt een uitkomst heeft. Welke inspraak- en participatiemogelijkheden zijn het meest gepast voor de diversiteit die de Brusselse bevolking is? Welke subgroepen zijn er en hoe kan je hen best bereiken? Betrek insiders van deze subgroepen en overleg met hen hoe je dit best aanpakt. En vooral: wat is het doel van deze participatie? Hebben de overleg- en inspraak momenten echt een mandaat? Zo ja dewelke? Wees hier transparant over en communiceer duidelijk naar de verschillende doelgroepen. Betrek experts die kennis en ervaring hebben in participatieprocessen in kosmopolitische grootsteden. Leer van andere steden met een gelijkaardige compositie (en uitdagingen).
Brede S. van Brede School Brussel
0 0
Log in om te liken
Straatnaambordjes vervangen.
De verdwenen straatnaambordjes eindelijk vervangen. Voor die bordjes een nieuw systeem bedenken, bv. op elke straathoek de bordjes op een paal aanbrengen. Chris V.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Toegankelijke buurtinfrastructuur
Verenigingen en organisaties die activiteiten organiseren, vinden daarvoor vaak geen geschikte, betaalbare infrastructuur. Soms moeten ze uitwijken naar een zaal die wel goedkoop is maar niet goed bereikbaar omdat die te ver ligt of die onbekend is. Dat is een drempel voor mensen die misschien wel geïnteresseerd zijn in de activiteit maar zich niet zo ver willen of kunnen verplaatsen. De gemeenschapscentra in verschillende wijken in heel Brussel, zijn voor mensen beter bereikbaar. Maar ze zijn snel volgeboekt. Door te investeren in kleinschalige buurtinfrastructuur, die makkelijk en goedkoop kan worden gebruikt door verenigingen, kunnen organisaties nieuwe mensen bereiken, in hun eigen buurt.
Online sessie 💬. van 3 juni 2020
0 0
Log in om te liken
Tunnel Ter Kamerenbos.
Een rustige plek Ter Kamerenbos: een tunnel onder het Ter Kamerenbos om een betere kwaliteit aan de wandelaars te geven. Patrick W.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Transparante data van en over en voor iedereen.
Ze weten alles! Maar wat als iedereen alles over iedereen zou weten? Ik zou dat een stap voorwaarts vinden in de goede richting. Ik hoor al mensen luidop zeggen dat bedrijven onze gegevens gaan misbruiken. Maar wat is er dan oh zo geheim? En als je alles weet over iedereen, dan weet je ook hoe de ander is en wat die van plan zou zijn en kan je dat anticiperen. Ik denk dat de wereld beter zal worden als de waarheid geweten is. Niet enkel door enkelen, maar alles over en door iedereen geweten is. Gebruik deze quote nu niet om enkel mijn privéleven te doorspitten he? :-) Het gaat enkel op als het default voor iedereen geldt. Ik zou beginnen met mensen vrijwillig hieraan deel te laten nemen en met al die data kan heel wat nuttig werk verricht worden. Als producten die je eet gelinkt worden aan jouw gezondheid. Kanker is misschien dan ook sneller de wereld uit als bepaalde ontdekkingen gedaan worden. Dit bespaart ons ook van malafide politici met boze plannen die zich keurig voordoen.
Kristof B.
0 0
Log in om te liken
Laadpalen.
Laadpalen a.u.b. Peter L.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Complexiteit ontrafelen
De regelgeving op Brussels grondgebied is complex. Het zou een meerwaarde zijn als VGC alle steunmaatregelen voor vrijwilligers en culturele organisaties in kaart zou kunnen brengen, ongeacht het bestuursniveau. Ga de uitdaging aan en onderzoek hou je al deze info actueel kan houden en gebruiksvriendelijk tot bij de burger brengt.
Elke V. van De Federatie
0 0
Log in om te liken
Trajectcontrole.
Trajectcontrole. Een app om foutparkeerders te melden. Bert G.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Braakliggend terrein inpalmen
Ik stel een nieuw beleid voor dat eigenaars van braakliggende terreinen, waar op korte termijn geen project voor voorzien is, verplicht om minstens gras aan te leggen of het terrein begaanbaar te maken. Waarna het terrein ter beschikking wordt gesteld van de gemeente en de wijkbewoners. De gemeente kan dan bijvoorbeeld een paar picknick tafels of een speeltuintje installeren, of de bewoners kunnen bakken zetten voor moestuinen enz. De gemeenschap zou dus genieten van het terrein tot de eigenaar een concreet project heeft.
Cecile L.
0 0
Log in om te liken
Duurzame mobiliteit
Een versnelde uitbouw van 'alternatieve' vervoersmiddelen, met als uiteindelijk doel de realisatie van 19 autoluwe gemeentes. Via o.a. - Versnelde uitbouw van een ambitieus RER-netwerk om werkgerelateerd transport om te schakelen (Parijs werkt opnieuw aan aanzienlijke uitbreiding) - Betaalbaar en betrouwbaar openbaar vervoer - Uitbouw fietsinfrastructuur (veiligheid!) Met burgerinspraak én het betrekken van de pendelaars van buiten Brussel (gedeeld gedragen project)
Andy H.
0 0
Log in om te liken
Vereenvoudigen van het kiesstelsel in het BHG / vereenvoudigen van de 'adminstratie' voor urbanisatie
Uit ondervinding weet ik hoeveel tijd en moeite er verloren gaat omdat in Brussel teveel "gepolitiseerd" is! Idee = aantal gemeenten verminderen / aantal OCMW verminderen / aantal sociale woningmaatschappijen verminderen.
Cyril S.
0 2
Log in om te liken
Meer fietspaden, tegen rodeorijders.
Mijn idee is meer fietspaden. Minder auto's, minder parkings, rekeningrijden, enkel elektrische auto's, flitscamera's. Onmiddellijke confiscatie en verkoop van auto's van rodeorijders. Pieter J.
Postkaart ✉.
0 1
Log in om te liken
Uitstalramen reglementeren.
Interdire les devantures de magasins qui ne respectent pas l'architecture! Mathilde B
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Verbinden en bruggen bouwen
De kunst zal erin bestaan om kleine verbindingen te leggen en bruggen te bouwen tussen enerzijds wat er reeds leeft bij mensen en groepen en vooral bij de meest kwetsbaren en anderzijds instellingen als onderwijs, academische wereld, het middenveld, de overheid . En al het over de kwetsbaren gaat, dan denk ik aan armoede, de zieken en bejaarden, de vele alleenstaanden en vereenzaamde mensen, werklozen, de mensen zonder papieren... Kleine verenigingen en diensten zullen regelmatig moeten samenwerken en grotere initiatieven kunnen buren af en toe uitnodigen op activiteiten, ... Hoe noemen ze dat? Een sociale kaart opmaken. En best nog is er een instantie die verbanden legt, zorgt voor cohesie. Een opdracht van het BOp samen met anderen? Omdat taal belangrijk is, zeker voor Vlamingen die minder taalvaardig zijn (en dus kwetsbaar), moet moet veel meer geïnvesteerd worden in meertaligheid van iedereen en alle diensten.
Input ✅. van Brussels Ouderenplatform
0 0
Log in om te liken
Denktanken rond onderwerpen die iedereen aanbelangen, zonder focus op nieuwkomers, migratie, ...
Er zijn inburgeraars die interessante ideeën hebben en graag bijdragen, niet omdat ze uit een ander land komen, maar vanuit hun eigen zijn. Nieuwkomers willen niet altijd als nieuwkomer behandeld worden, maar als mensen met eigen kennis en netwerk en burger.
medewerker _. van bon
0 0
Log in om te liken
Samenwerking tussen politiek en kerkgemeenschappen in Brussel
Brussel telt vele kleinere en grotere kerkgemeenschappen. Sommige politici vinden hun weg naar deze kerken als de verkiezingen eraan komen. Het is jammer dat ze ook niet op andere momenten aanwezig zijn binnen de kerken, om in gesprek te gaan, om mensen te informeren, om voeling te houden met de burgers. In samenwerking met de pastoraal werkers zou ook het sociaal werk een plaats kunnen krijgen binnen de kerkgemeenschappen.
inburgeraar _. van bon
0 0
Log in om te liken
Autoloze zondagen.
Meer autoloze zondagen. Putten in de straten sneller herstellen voor de veiligheid van iedereen. Carlos P.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Fusie 19 gemeenten.
Geen 19 gemeenten maar één. Kristien K.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Mijn Straat naar een beter leefklimaat
Het spel is een laagdrempelige manier om bewoners actief te betrekken bij hun straat en bij het klimaat. “Mijn straat naar een beter leefklimaat” is op een prikkelende manier vormgegeven, wekt de nieuwsgierigheid en zet aan tot deelname en inbreng! Op speelse wijze informeert het de bewoners over de mogelijkheden om hun straat leefbaar, groen en veilig te maken. Bewoners werken samen en leren elkaar zo beter kennen. Het spel creëert betrokkenheid: Op informele wijze ontstaat een gesprek tussen straatbewoners. Het spel wordt aangezwengeld en begeleid door een straatregisseur.
Myrna B.
6 6
Log in om te liken
Nultolerantie.
Tolerantie nul voor kleine en grote criminaliteit. Marc S.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Onthaal migranten, groene ruimten, woningen
Verbetering van omstandigheden voor migranten, een echt onthaal. Laten we de groene ruimtes die nog over zijn behouden voor ontmoetingsplekken, recreatie, stadslandbouw en andere initiatieven. Kantoren en andere lege huizen kunnen omgebouwd worden tot woningen. Vooral géén hoge torens bouwen. Jori V.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 102 bijdragen