Skip to main content
home-page
home-page

Ontmoeten

Hoe kunnen we elkaar meer ontmoeten in Brussel?

Buurten zijn ontmoetingsplekken in de stad.  Waar kunnen Brusselaars elkaar ontmoeten in de buurt? Hoe stellen we cultuurcentra, buurthuizen en andere ruimte open voor ontmoetingen ? Hoe kunnen mensen met een verschillende taal en cultuur elkaar meer ontmoeten in Brussel? Hoe gaan we eenzaamheid in Brussel tegen? Wat heb jij nodig om mensen in je buurt te leren kennen? Ken je goede voorbeelden die Brussel kunnen inspireren? Waar droom je van?

119
34

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 119 bijdragen
Interlevensbeschouwelijke ontmoetingsplek
Creëer een interlevensbeschouwelijke ontmoetingsruimte op een centrale plek in de stad. De ontmoetingsruimte is een publieke plaats, open voor iedereen: toevallige passanten en bewuste bezoekers. In de ruimte kan je je eigen levensbeschouwing verrijken, verdiepen, maar ook uitwisselen met anderen. Op de plek is er continu iets te beleven dat ontmoeting stimuleert: via kunst, boeken, eten, contacten.. Daarnaast worden er ook gerichte activiteiten georganiseerd (dialoogtafels...).
Fien I. van Axcent vzw
0 0
Log in om te liken
Gratis Openbaar Vervoer en vervoer aangepast aan ouderen en zieken.
Ik denk eerlijk gezegd dat Openbaar Vervoer gratis dient te zijn en betaald moet worden met belastingen waarbij de grootste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Het persoonlijk vervoer voor minder mobiele mensen dient beter uitgebouwd te worden. Nu zijn er amper of geen chauffeurs, vaak vrijwilligers, voor mindervaliden. En dit ook voor vrije tijd activiteiten! Een taxi of Uber is bijzonder duur als men naar Leuven of Antwerpen wilt gaan zonder het openbaar vervoet te nemen als dat te vermoeiend of te moeilijk is. Zieken en oudere mensen zijn zo de pineut als ze geen netwerk hebben waarin iemand een wagen heeft en hen wilt brengen. Ik zie ook amper oudere mensen op de bussen en in de trams. In tegenstelling tot in Stockholm bijvoorbeeld waar veel ouderen nog de bus nemen. Omdat het daar kan. Er is daar plaats in de bus. De bus helt aan de zijkant tot op het trottoir waardoor deze mensen beter kunnen opstappen. De chauffeur start pas als iedereen zit. Belletjes overal.
Kristof B.
0 1
Log in om te liken
Kleurrijke buurten met ontmoetingsplekken
Sommige buurten in de stad zijn somber en triest. De stad verdient meer kleur. In sommige buurten, bvb Yser, is er niets voor jongeren. Wij willen open plekken met wat natuur en jeugdhuizen.
Live sessie . van D'Broej - Centrum West - Big Three-jongeren
0 0
Log in om te liken
Vrijblijvende en gratis Teken- en Muziekateliers, creatieve ateliers met koffie en gebak.
Ik ben vaak alleen overdag, thuis. Ik heb een zwakke gezondheid en ik mis het om met mensen te praten gedurende de soms lange dagen. Ik zou de politiek in kunnen gaan, maar ik ben te eerlijk dus hebben ze mij geweigerd ;-) Maar een ander idee is, omdat ikzelf zo creatief ben, om een tekenatelier of muziekatelier te starten. Ik weet, er zijn veel academies en kunstscholen. Maar vaak s avonds enkel en ook moet je een volledig jaarplan volgen. In diezelfde academies of scholen zou ik een aanbod willen van vrijblijvende, ik bedoel, je mag binnen en buitenlopen als je wilt zonder afspraak, modules. Samen teken en schilderen of muziek maken, jammings. Het leunt fel aan bij ergotherapie. In psychiatrische instellingen heb je vaak overdag tekentherapie en muziektherapie. Bijzonder leuk. Maar ik ben te gezond om daar aan deel te nemen om het zo te stellen. Ik mis het. Overdag. Vrijblijvend. Geen volledig jaarplan. Maar op namiddagen tussen 14u en 16u bijvoorbeeld. Als ik zin heb.
Kristof B.
0 1
Log in om te liken
Gemeenschapscentrum als culturele hub
Gemeenschapscentra zijn het kloppend hard van de buurt. Blijf investeren in de dialoog met je onmiddellijke omgeving. Door leer- en ontmoetingsplekken te creëren, in gesprek te gaan over vraag en aanbod, sociaal-cultureel werk te betrekken, samen te zoeken naar iets nieuws of ondersteunen waar duidelijk behoefte aan is. Samenwerking en co-creatie als troef.
Elke V. van De Federatie
0 0
Log in om te liken
Meer (proper) groen als ontmoetingsplaats
Groen is goed voor het gemoed. Brussel telt teveel grijze, stenen plekken waar enkel zwerfvuil ligt en waar hekkens rondom staan. Hier en daar een goed onderhouden plantsoen aanbrengen doet veel aan het stadsbeeld en creeert een ontmoetingsplaats voor iedereen.
Sander V.
0 0
Log in om te liken
Ontmoetingsplekken
Meer veilige en propere speelmogelijkheden en ontmoetingsplekken voor ouders en kinderen in Kuregem (speeltuinen, parken ...) Jenthe W.
postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Park op het Flageyplein
Het Flageyplein is momenteel een heel grote lege vlakte. Praktisch voor de markt maar heel onaangenaam gedurende alle andere dagen. Men zou ik het midden van het plein een vierzijdige “kiosk” kunnen plaatsen en elke zijde zou een ontmoetingsfunctie hebben. Een wijnbar, een tapasbar, enz. De “kiosk” zou op de dagen waar de markt niet aanwezig is, leven blazen in het midden van het plein en tijdens de markt gewoon gesloten blijven.
Maarten D.
0 1
Log in om te liken
Gemeenschapscentra als informatieverstrekkers
Gemeenschapscentra zouden meer naar buiten moeten gaan, naar de mensen toe trekken, in verschillende wijken. Het onthaal zou ook heel laagdrempelig moeten zijn zodat mensen het gevoel hebben dat ze hier alles kunnen vragen. De onthaalmedewerkers zouden mensen informatie over verschillende thema’s moeten kunnen geven en hen doorverwijzen naar de juiste dienst of organisatie.
Online sessie_ 💬. van 17 juni 2020
0 0
Log in om te liken
Terrasjes langs het kanaal.
Verlaag de kaai ter hoogte van de overkant museum MIMA in Molenbeek en breng in het hoogteverschil horeca en terrasjes. Maak onze stad! J.G.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Buren leren elkaar kennen
Het dienstencentrum ‘Het Anker’ organiseerde vorig jaar bezoeken aan initiatieven, werkzaam in de buurt. Zo bezochten wij met enkele ouderen op een middag het jeugdhuis Chicago en gingen wij achteraf met enkelen naar een publiek ‘iftarfeest’ georganiseerd door de jongeren van het jeugdhuis samen met een school in de buurt. Sindsdien ontmoet ik af en toe nieuwe mensen op straat, die we daar gezien hebben, Voor ik in de wijk woonde was ik ook actief bij de hongerstakingen van mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk, en dit als syndicalist. Nu nog herkennen mij mensen van toen, die in de buurt wonen.Wanneer nu eens de vele initiatieven in de buurt regelmatig andere groepen en individuen uit de buurt zouden uitnodigen om mekaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen. En dat zo lijsten zouden opgemaakt worden en uitgewisseld. De KVS de buurt(organisaties) eens kunnen samenbrengen.
Input ✅. van Brussels Ouderenplatform
0 0
Log in om te liken
Drijvende kanaalpromenade als een oase van rust en groen
Mijn idee is geïnspireerd op een combinatie van verschillende stadswijken die ik zelf heb leren kennen tijdens verschillende Europese citytrips en als een geweldig, rustgevend en kwaliteitsvol heb ervaren. Je moet het beschouwen als een mix van de Flutgarden in Berlijn, de Jardin del Turia in Valencia met snuifje la Seine beach de Paris of gewoonweg een 'ne goeie' sfeervolle Bxl Bad. Ik zou graag vanaf de Knal Centre Pompidou een stadspromenade willen maken gelijklopend met het water met drijvende winkels, publieke spaces, bars en restaurants langs een verlaagde kade tot aan de Dansaertstraat (of zelfs verder) om verschillende stadswijken te gaan verbinden met elkaar, maar waar je ook kunt ontsnappen aan het drukke stadsleven en tot rust kan komen.
steven D.
2 1
Log in om te liken
Sport en dans gebruiken om mensen dichter bij elkaar te brengen.
Laagdrempelige, gratis activiteiten waarbij mensen elkaar ontmoeten door samen te dansen of aan sport te doen. Een mooi voorbeeld van hoe dit kan is Swing Connects, een organisatie die nieuwkomers en vluchtelingen samenbrengt met andere Brusselaars door middel van (gratis) danslessen, gevolgd door een maaltijd. “This will keep us fit, will help us meet other people, and will bring us joy.”
inburgeraar _. van bon
0 0
Log in om te liken
Straat rendez-vous
Een extra autoloze zondag. De eerste zondag van juni met de thema: “straat rendez-vous”. De buren van elke straat worden uitgenodigd om een potluck brunch te organiseren, om elkaar beter te leren kennen. Organisatie comités kunnen eventueel tafels, stoelen en tenten aan de gemeente lenen.
Razia A.
0 0
Log in om te liken
Staykation in Brussel 2020 – popup zomerbars
Vakantie mogelijkheden in eigen stad, wegens corona. Van 1 juli tot en met 30 september. In vier plekken in Brussel: tussen het kanaal van 1000 Brussel en Tour & Taxi. In Laken, dichtbij de Atomium. In Ter Kamerenbos en in Anderlecht (aan het kanaal achter de IKEA tot aan Van Paepsembrug) foodtrucks of guinguettes met meer dan pizza’s en hamburgers, wel met smaken van de vier streken van de wereld Afro-Caraíbische Belgo-Westerse Indo-Asiatische Magrijbeens-Oosterse Gratis strandstoelen, picknick banken, pootjesbaden, klimpiramide en rolschaatsen parcours voorzien…
Razia A.
0 0
Log in om te liken
Common'Aire
Een gewestelijk ontmoetingspunt om, rond en voor de stedelijke commons te ondersteunen, versterken en netwerken. Deze gewestelijke commonsplek heeft lokale vertakkingen die de gewestelijke dynamiek vertalen in nabijheid en inclusiviteit. Het commonshuis is een leer- en doeplek. Het is een gezellige en levende verzamelplek voor de veelheid aan initiatieven die op een niet extractieve manier omgaan met onze stedelijke resources en gemeenschappen. Denk: Amsterdam's Pakhuis De Zwijger meets het Gentse TimeLab.
Hanne V.
0 0
Log in om te liken
Ontmoetingen in de buurt faciliteren
medewerker _. van bon
0 0
Log in om te liken
Ontmoetingsplaatsen voor ouders
- Babycafés waar ouders ervaringen kunnen uitwisselen -Koffiemomenten of conversatietafels ikv ouderbetrokkenheid
Brede S. van Brede School Brussel
0 0
Log in om te liken
Duurzame wijkkeuken
Een duurzame keuken voor buurtbewoners op weekavonden; laagdrempelig, goedkoop, gezond en duurzaam eten én een ontmoetingsplaats met je buren. Kan georganiseerd worden in gemeenschapscentra of bedrijfsrestaurants die 's avonds niet benut worden.
Stijn D.
0 1
Log in om te liken
Echte ontmoeting
In onze multiculturele samenleving is het belangrijk om echte ontmoetingen te organiseren, plaatsen waar iedereen zich welkom voelt en er ook echte uitwisseling kan zijn. Ook voor vele migranten is het soms moeilijk goed te functioneren in het multiculturele landschap dat Brussel rijk is. Niet iedereen is dat gewoon en vaak komen we uit veel minder multiculturele gebieden. “El vivir juntos en Bruselas, vivir con muchas culturas y nacionalidades no es facil para mucha gente” Sommige latinos voelen ook een vermeende soort ‘verstoting’ door de Belgen, vaak door een gebrek aan informatiedoorstroom.
inburgeraar _. van bon
0 0
Log in om te liken
Fonteinen en kunst.
Het idee van Brussel 2000 opnieuw opnemen en aan de betere kunstenaars hier en daar ontwerpen vragen voor fonteinen. Water en kunst brengen mensen samen, plus, de stad bruist ervan! Luk L.
Postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Fonteinen en kunst
Zet op pleinen/straten in Brussel meer (indrukwekkende) kunst of fonteinen (geen watersproeiers uit de grond zoals op De Brouckère, Ninoofsepoort en andere, maar echte fonteinten). Dit zorgt voor echte ontmoetingsplaatsen en verkoeling in de zomer. Dit moet niet alleen in het stadscentrum, maar in alle gemeenten van het BHG.
Bram L.
0 1
Log in om te liken
Laagdrempelige informatie in verschillende talen voor alle doelgroepen
Laagdrempelige informatie verstrekken in verschillende talen voor alle doelgroepen: jong, oud, mensen met een beperking....
Online sessie_ 💬. van 17 juni 2020
0 0
Log in om te liken
Samenleving
Meer ontmoetingen tussen mensen die een andere dan de Belgische achtergrond hebben, ongeacht waar hun roots liggen, godsdienst of andere gewoonten. Is de enige manier om elkaar beter te begrijpen of leren te begrijpen. Nu zit en leeft iedereen op zijn eigen eiland. Indien dat blijft voortduren krijgt men "getto vorming" zoals in de stad waar ik vandaan kom. Bij mij is iedereen gelijk, we zijn allemaal mensen. Ik las hier een idee om het roken te verbieden op een terras ? Op sommige plaatsen vergeet men het roet, stikstof en andere schadelijke stoffen van het verkeer die dat uitstoot die voorbij het terras rijdt. Maar een sigaret roken zou niet meer mogen ? Ik vind het meer storend dat er 10 zitten te telefoneren met hun gsm op terras. Dat men zelfs geen deftig gesprek niet meer kan voeren door een kakofonie van gesprekken die anderen voeren.
Luc D.
0 0
Log in om te liken
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 119 bijdragen