Skip to main content
home-page
home-page

Ontmoeten

Hoe kunnen we elkaar meer ontmoeten in Brussel?

Buurten zijn ontmoetingsplekken in de stad.  Waar kunnen Brusselaars elkaar ontmoeten in de buurt? Hoe stellen we cultuurcentra, buurthuizen en andere ruimte open voor ontmoetingen ? Hoe kunnen mensen met een verschillende taal en cultuur elkaar meer ontmoeten in Brussel? Hoe gaan we eenzaamheid in Brussel tegen? Wat heb jij nodig om mensen in je buurt te leren kennen? Ken je goede voorbeelden die Brussel kunnen inspireren? Waar droom je van?

119
34

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 119 bijdragen
Openbare BBQ's in parken
A la het Australische systeem, op openbare plaatsen elektrische barbecues installeren die gebruikt kan worden door iedereen.
Hedwig P.
1 1
Log in om te liken
'Couchsurfing' voor daklozen
Online platform / App waar mensen die graag iets willen doen om de daklozen te helpen een bank of logeerbed, maaltijd of warme douche voor één of enkele nachten kunnen aanbieden. Op die manier kunnen we meer in contact treden met mensen in deze situatie en zou er een wederzijdse boeiende uitwisseling ontstaan. Ook zou het voor beide partijen het leefcomfort te verhogen, de dakloze zal aan zijn kant een betere lichamelijke verzorging hebben en minder gauw ziek worden en de gastheer/-vrouw voelt zich opgelucht om iets te kunnen betekenen in een probleem dat zich met de dag verergert. Praktisch gezien zijn er veel drempels, maar met de betrokkenheid van de juiste instanties zouden deze niet onoverkoombaar zijn.
M W.
0 1
Log in om te liken
Elke wijk een wijkcomité mét budget
Organiseer in elke wijk een samenkomst om elke wijk die nog geen wijkcomité heeft te helpen er één op te zetten. Geef elk wijkcomité een klein budget voor een jaarlijkse activiteit waarop alle inwoners welkom zijn.
Lieve W.
1 0
Log in om te liken
Anneessens Aperitieft
Het idee is simpel: foodtrucks en stalletjes, lange tafels, kleedjes er over en aanschuiven maar. Bij Anneessens Aperitieft parkeren in de zomer op een dag in de week een verrassend aantal foodtrucks. In het midden lange tafels en gezellig dineren.
Elsa O.
0 0
Log in om te liken
Gratis ping pong in Brussel
Er zijn bijna geen ping pong tafels op straat in Brussel. Vroeger waren er in de zomer ping pong tafels op de Anspachlaan aan de beurs. Mensen van alle leeftijden, origines, rijk/arm kwamen samen om eventjes ping pong te spelen, Ik leerde er daklozen, studenten, werkende mensen kennen en dat schepte toffe momenten , je leerde mensen kennen, een band maken, we luisterde naar elkaars verhalen, het was een echte gemeenschap Volgens mij moet het niet moelijk en niet duur zijn om ergens ping pong tafels neer te zetten. Ik leg ook een filmpje hieronder vanuit New York die me veel deed denken aan hoe het toen op de Anspachlaan aan de gang ging. https://www.youtube.com/watch?v=Wc5H9m3f0ME
yahya c.
0 0
Log in om te liken
Park op het Flageyplein
Het Flageyplein is momenteel een heel grote lege vlakte. Praktisch voor de markt maar heel onaangenaam gedurende alle andere dagen. Men zou ik het midden van het plein een vierzijdige “kiosk” kunnen plaatsen en elke zijde zou een ontmoetingsfunctie hebben. Een wijnbar, een tapasbar, enz. De “kiosk” zou op de dagen waar de markt niet aanwezig is, leven blazen in het midden van het plein en tijdens de markt gewoon gesloten blijven.
Maarten D.
0 1
Log in om te liken
Oewist belcirkels
Zoals de belcirkels van de Bond zonder Naam waarin je elke week iemand belt en door 1 andere persoon opgebeld wordt .
Input ✅. van Brussels Ouderenplatform
0 0
Log in om te liken
Samen Brussel maken
Samen maken we cultuur. Samen inburgeren. We "integreren aan elkaar en in mekaar", leren van elkaar, niet eenzijdig, maar meerzijdig bijdragen aan elkaars ontwikkeling. Niet paternalistisch, maar samen bekijken wat we elkaar te bieden hebben.
medewerker _. van bon
0 0
Log in om te liken
Buurtgerichte moestuinen
Buurtgerichte moestuinen. Zo heeft iedereen een tuin en is dit ook een ontmoetingsplaats waar buren elkaar leren kennen. Hatice
Online sessie 💬. van 29 juni 2020
0 0
Log in om te liken
I believe that we need more open space and opportunities to meet groups, meditation or other!
We need to review and revalue our needs and to go back in the society, for the first time humanity is the state of self-actualization. This is the actual state where we should be maybe without this kind of technol-ogy but rather with an inner perspective. I believe that we need more open space and opportunities to meet groups, meditation or other! We must communicate out of virtual reality! We must connect in a safe space! We must heal from souls disaster and confusion. And if I can say more important to start pay attention to the gap between insiders-outsiders model in a micro-macroschele. Tzina
Postkaart ✉. van Bon
0 0
Log in om te liken
Intergenerationele contacten stimuleren
Bijvoorbeeld door projecten met kinderen of jongeren in Woonzorgcentra. Goede praktijkvoorbeelden die al bestaan: Papy Boom (Molenbeek) van verpleger Youssef Kaddar, intergenerationele projecten van Labolobo (Jette)
medewerker _. van bon
0 0
Log in om te liken
Buren kunnen elkaar ontmoeten in parken
De VGC zou ontmoetingen tussen buren kunnen bevorderen. Brussel is een stad die veel mooie parken en openbare plekjes heeft om vergaderingen te houden. Zodra de regering de maatregelen tegen het corona heeft versoepeld, zouden buren vaker kleine meetups kunnen doen. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie of thee en iets babbelen. Het is belangrijk om je buren te ontmoeten, want dat helpt natuurlijk om onterechte vooroordelen aan te pakken en om een sterke sociale weefsel in te stellen.
Julian S.
0 1
Log in om te liken
De Babbel-Lijn
Ondanks sociale media, wordt er weinig gesproken. Er wordt weinig gepraat en nog minder geluisterd. En nu met Corona zullen veel mensen geisoleerd geraken. Een telefoonlijn waar je gratis naar kan bellen om je verhaal te doen. Ik weet 106 Tele-Onthaal bestaat, maar het hoeft niet zozeer om moeilijkheden te bespreken gaan. Maar gewoon, een praatje. Daarentegen, de luisteraar mag een opleiding genoten hebben om actief te luisteren. Een training? Alhoewel sommigen van nature of door hun opvoeding die gave hebben. Maar twintig jaar geleden hoorde ik zoveel spreken over psychologen die niet aan de bak geraakten of jonge dokters met lege wachtzalen? Loop ik achter? Is dat nu anders? Misschien zit daar talent bij? Tegen betaling mag dat ook zijn vind ik, vanuit de overheid of door de babbelaar. Want een luisterend oor is luxe vandaag de dag. Een goed gesprek is zeldzaam. Alle psychiaters zijn benomen. Misschien best ook de numerus clausus afschaffen voor de aspirant dokters en psychologen.
Kristof B.
0 0
Log in om te liken
Vrijblijvende en gratis Teken- en Muziekateliers, creatieve ateliers met koffie en gebak.
Ik ben vaak alleen overdag, thuis. Ik heb een zwakke gezondheid en ik mis het om met mensen te praten gedurende de soms lange dagen. Ik zou de politiek in kunnen gaan, maar ik ben te eerlijk dus hebben ze mij geweigerd ;-) Maar een ander idee is, omdat ikzelf zo creatief ben, om een tekenatelier of muziekatelier te starten. Ik weet, er zijn veel academies en kunstscholen. Maar vaak s avonds enkel en ook moet je een volledig jaarplan volgen. In diezelfde academies of scholen zou ik een aanbod willen van vrijblijvende, ik bedoel, je mag binnen en buitenlopen als je wilt zonder afspraak, modules. Samen teken en schilderen of muziek maken, jammings. Het leunt fel aan bij ergotherapie. In psychiatrische instellingen heb je vaak overdag tekentherapie en muziektherapie. Bijzonder leuk. Maar ik ben te gezond om daar aan deel te nemen om het zo te stellen. Ik mis het. Overdag. Vrijblijvend. Geen volledig jaarplan. Maar op namiddagen tussen 14u en 16u bijvoorbeeld. Als ik zin heb.
Kristof B.
0 1
Log in om te liken
Intergenerationele woonprojecten
Intergenerationele woonprojecten opstarten. Daar wonen zowel gezinnen met jonge kinderen, ouderen, studenten uit de zorgsector... Het cafetaria kan dienen als ontmoetingsplaats. Omer
Online sessie 💬. van BOp
0 0
Log in om te liken
Kortfilm voor jongeren
Kortfilm voor jongeren over samen leven, integratie... Deze kan inspiratie geven en jongeren met elkaar laten ontmoeten. Na afloop de film bespreken en elkaar zo beter leren begrijpen. Ook intergenerationeel: op deze manier jongeren en ouderen elkaar laten ontmoeten. Victor
Online sessie 💬. van 29 juni 2020
0 0
Log in om te liken
Muziek als universele taal
Brussel is niet denkbaar zonder muziek: Flagey, de Munt, de AB, Muziek Publique,de Sounds, Jazzclubs, Brossella, het Oogenblik, de Vaartkapoen, het conservatorium, muziekacademi fr/nl enz. Samen muziek maken is geweldig maar in een stad repeteren zonder dat je de buren zot maakt is niet evident. Daarom stel ik voor ondergrondse parkings om te bouwen tot repetitielokalen. Geen autoboxen maar geluids- dichte repetitieboxen met raampjes (die repetitie containers bestaan, ik heb ze in Italië gezien!) En in het midden komt het podium voor jamsessies en een bar! En het maakt niet uit of je saxofoon, djembé of klassieke zang oefent. Kan je je die zalige kruisbestuiving voorstellen? Niet langer sourdines en koptelefoons, niet langer op de muren kloppende buren maar eindelijk een repetitieruimte waar je je 100% kunt laten gaan! Eindelijk mogelijkheid om andere muzikanten en zangers (amateurs en gevorderden) te mogen ontmoeten. Muziek verbindt maar niet als je alleen in een kelder repeteert!
Kris W.
3 1
Log in om te liken
Turn Plasky into a space for people
Eugène Plasky was a landscape painter. We would be surprised to see that the Avenue and the Square named after him is a car park. Let’s turn Square Plasky into a park where people can meet (incl.playground) and the roundabout into a place de rencontre/Ontmoetingszone so that restaurants and cafes can expand their terraces. And lets use the space between the trees of the avenue to create more green space and a cycling lane from Meiser to Jamblinne de Meux.
Andreas G.
1 0
Log in om te liken
Bomen en Banken (met rugleuning)
Urbanisten horen de wegbereiders naar de toekomst te zijn. Niets daarvan te merken in Brussel, waar deze ontwerpers blijkbaar nog nooit over klimaatopwarming gehoord hebben. 40° op de hernieuwde bakoven Brouckère, geen probleem: er staan 6 boompjes in een hoekje verstopt. De heraanleg van pleinen is enkel gericht op consumentisme en het organiseren van commerciële mega evenementen en dient niet zoals men het wil doen uitschijnen voor het welzijn van de bewoners. Daarom: meer bomen en meer gras i.p.v. piétonniers te plaveien met dure slecht geplaatste grauwe stenen die de piétons het gevoel geven door een toonzaal van graniet te wandelen. Munt, Flagey, Jourdan, Parvis, St-Géry, Brouckère en nu ook Beursplein (1 boom!): allen in hetzelfde grijze stenen bedje ziek. Voor park & plein met banken met rugleuning waar ook oude mensen zich kunnen verpozen moet de Brusselaar zich nog steeds verplaatsen naar de tijd van tiran-visionair Leopold II. Daarom: doe a.u.b. een grote inhaaloperatie en p
Guy D.
0 0
Log in om te liken
Staykation in Brussel 2020 – popup zomerbars
Vakantie mogelijkheden in eigen stad, wegens corona. Van 1 juli tot en met 30 september. In vier plekken in Brussel: tussen het kanaal van 1000 Brussel en Tour & Taxi. In Laken, dichtbij de Atomium. In Ter Kamerenbos en in Anderlecht (aan het kanaal achter de IKEA tot aan Van Paepsembrug) foodtrucks of guinguettes met meer dan pizza’s en hamburgers, wel met smaken van de vier streken van de wereld Afro-Caraíbische Belgo-Westerse Indo-Asiatische Magrijbeens-Oosterse Gratis strandstoelen, picknick banken, pootjesbaden, klimpiramide en rolschaatsen parcours voorzien…
Razia A.
0 0
Log in om te liken
Ontmoetingsplaatsen voor ouders
- Babycafés waar ouders ervaringen kunnen uitwisselen -Koffiemomenten of conversatietafels ikv ouderbetrokkenheid
Brede S. van Brede School Brussel
0 0
Log in om te liken
Liefde door de maag
In bepaalde wijken van de stad (vnl. buiten de stadskernen) is het aanbod aan eet- en drinkgelegenheden eenzijdig en ongezellig. Denk aan snack- en pita bars, cafés voor mannen. De veelheid aan identiteiten en etniciteiten in Brussel wordt te weinig weerspiegeld in het culinaire aanbod. Zo zou ik maar al te graag wat meer echte Marokkaanse, Syrische, Libanese restaurants in sommige buurten verwelkomen. Het bevordert mijns inziens de interculturele contacten, en de weinige bestaande initiatieven hebben hun succes al bewezen. Promoot en ondersteun sociaal ondernemerschap in de buurt. Er is verdoken talent genoeg.
Kati V.
0 1
Log in om te liken
Un potager collectif d'herbes aromatiques / een publiek kruidentuintje
Entre l’avenue de la Constitution et l’avenue Broustin, à côté du rond-point, sur le terre-plein central où se garent les voitures, il existe un rectangle d’herbes de plusieurs mètres carrés laissé en friche. Cet emplacement pourrait accueillir un potager collectif d’herbes aromatiques. Pour cela, des carrés potagers pourraient être installés (de part et d’autre de la plaque d’égout) Les passant(e) pourraient s’y servir ou même planter leurs propres plantes. Les pesticides seront évités à tout prix. Des petits écriteaux seraient placés avec le nom des plantes et pourquoi pas l’une ou l’autre fiche informative à visée pédagogique. S’il reste de la place, il serait même envisageable de planter quelques petits fruitiers (fraisiers, framboisiers ou groseillers par exemple). Le but est de favoriser les rencontres entre voisin-e-s, d’embellir le quartier et que ce soit bénéfique pour la biodiversité. Laat zulke kruidenplekjes vooral groeien op plaatsen die anders riskeren te verloederen. Idee van Anyssa K
Kim E.
3 3
Log in om te liken
Elkaar ontmoeten in de Brabantwijk
Meer ontmoetingsplekken voor de Brabantwijk (de mensen zijn zo geïsoleerd). Veel mensen in armoede. Christiane G.
postkaart ✉.
0 0
Log in om te liken
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 119 bijdragen