Skip to main content
home-page
home-page

Getting together

How can we get together more often in Brussels?

Neighbourhoods are meeting places in the city. Where can Brussels residents get together in the neighbourhood? How can we open up cultural centres, community centres and other spaces for meeting people, social encounters? How can people with different languages and cultures meet more often in Brussels? How can we counteract, decrease, reduce, lessen… loneliness in Brussels? What do you need to get to know people in your neighbourhood? Are you aware of good examples that can inspire Brussels? What is your dream?

119
34

These ideas were submitted already

Random
Popular
Recent
Ontmoetingsplekken
Meer veilige en propere speelmogelijkheden en ontmoetingsplekken voor ouders en kinderen in Kuregem (speeltuinen, parken ...) Jenthe W.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Kortfilm voor jongeren
Kortfilm voor jongeren over samen leven, integratie... Deze kan inspiratie geven en jongeren met elkaar laten ontmoeten. Na afloop de film bespreken en elkaar zo beter leren begrijpen. Ook intergenerationeel: op deze manier jongeren en ouderen elkaar laten ontmoeten. Victor
Online sessie 💬. from 29 juni 2020
0 0
Sign in to vote
Aanbod voor kinderen en ouders aan elkaar haken
Bij een aanbod voor kinderen ook een aanbod voor ouders meegeven. Zo kunnen ze elkaar ontmoeten, nieuwe dingen leren en info krijgen over thema's die voor hen ook belangrijk zijn. Said
Online sessie 💬. from 29 juni 2020
0 0
Sign in to vote
Buurtgerichte moestuinen
Buurtgerichte moestuinen. Zo heeft iedereen een tuin en is dit ook een ontmoetingsplaats waar buren elkaar leren kennen. Hatice
Online sessie 💬. from 29 juni 2020
0 0
Sign in to vote
Laagdrempelige informatie in verschillende talen voor alle doelgroepen
Laagdrempelige informatie verstrekken in verschillende talen voor alle doelgroepen: jong, oud, mensen met een beperking....
Online sessie_ 💬. from 17 juni 2020
0 0
Sign in to vote
Gemeenschapscentra als informatieverstrekkers
Gemeenschapscentra zouden meer naar buiten moeten gaan, naar de mensen toe trekken, in verschillende wijken. Het onthaal zou ook heel laagdrempelig moeten zijn zodat mensen het gevoel hebben dat ze hier alles kunnen vragen. De onthaalmedewerkers zouden mensen informatie over verschillende thema’s moeten kunnen geven en hen doorverwijzen naar de juiste dienst of organisatie.
Online sessie_ 💬. from 17 juni 2020
0 0
Sign in to vote
Intergenerationele woonprojecten
Intergenerationele woonprojecten opstarten. Daar wonen zowel gezinnen met jonge kinderen, ouderen, studenten uit de zorgsector... Het cafetaria kan dienen als ontmoetingsplaats. Omer
Online sessie 💬. from BOp
0 0
Sign in to vote
Het samenbrengen van mensen met ondernemingszin en talent.
In leegstaande gebouwen van de stad zoals loodsen of fabrieksgebouwen elkaar ontmoeten en creëren. De gebouwen ombouwen tot een plek waar kleinen ateliers aanwezig kunnen zijn voor beginnende ondernemers (pop-up stores etc). Kleine start-up bedrijfjes waar aan up-cycling kan gedaan worden, een koffiebar, een broodjesbar, eigengemaakte kleding, een boer met kleine tuin en dieren … in een aangename ruimte waar ook plaats is om elkaar te ontmoeten.
Raïssa P. from Minderhedenforum
0 0
Sign in to vote
Buren leren elkaar kennen
Het dienstencentrum ‘Het Anker’ organiseerde vorig jaar bezoeken aan initiatieven, werkzaam in de buurt. Zo bezochten wij met enkele ouderen op een middag het jeugdhuis Chicago en gingen wij achteraf met enkelen naar een publiek ‘iftarfeest’ georganiseerd door de jongeren van het jeugdhuis samen met een school in de buurt. Sindsdien ontmoet ik af en toe nieuwe mensen op straat, die we daar gezien hebben, Voor ik in de wijk woonde was ik ook actief bij de hongerstakingen van mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk, en dit als syndicalist. Nu nog herkennen mij mensen van toen, die in de buurt wonen.Wanneer nu eens de vele initiatieven in de buurt regelmatig andere groepen en individuen uit de buurt zouden uitnodigen om mekaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen. En dat zo lijsten zouden opgemaakt worden en uitgewisseld. De KVS de buurt(organisaties) eens kunnen samenbrengen.
Input ✅. from Brussels Ouderenplatform
0 0
Sign in to vote
Kleinschalige buurthuizen en cultuurcentra
Door in alle aspecten van het leven in de stad systematisch, informatie, inspraak en zelfbeheer op buurt- en wijkniveau te organiseren. De VGC mag hier de plaats van de gemeenten niet innemen en moet zich beperken tot een aanvullend beleid. Zonder animatie blijven het dode plekken in de stad. Buurtbewoners zijn mondig genoeg om deze plekken mee te beheren.
Input ✅. from Brussels Ouderenplatform
0 0
Sign in to vote
Ontmoeting bij de deur
Laagdrempelige initiatieven die inspelen op de lokale ‘goestingen’. Vb. straatconcertjes, speelstraten, gedeelde tuinen, Tournevis initiatieven, mobiele bar/bakovens,…
Brede S. from Brede School Brussel
0 0
Sign in to vote
Denk over de gemeenschappen heen
Bekijk ontmoeting vanuit de ogen van de Brusselaars: die denken niet in hokjes of gemeenschappen, ze gaan waar ze het gezellig en interessant vinden, daar waar hun vrienden bijeenkomen. Denk daarom over de gemeenschappen heen (NL vs FR, internationale gemeenschap..). Brussel is heel internationaal en deze internationaliteit is een kracht. Mensen die naar hier komen voor hun studies of job, kennen weinig mensen en zijn op zoek naar een toffe gemeenschap, a sense of home and belonging. Laten we zeker ook oog hebben voor deze groep.
Brede S. from Brede School Brussel
0 0
Sign in to vote
Bouw bruggen tussen de verschillende gemeenschappen
Dat is een verhaal van kennis en voeling met de stad, bruggen bouwen tussen de verschillende gemeenschapsinitiatieven en inspelen op de noden, wensen en mogelijkheden die de Brusselaars aangeven. Zo zijn er talrijke bewonersinitiatieven die daadwerkelijk veel gemeenschapsvorming te weeg brengen, ook initiatieven van bedrijven (vb. Brussels Beer Project, Growfunding…).
Brede S. from Brede School Brussel
0 0
Sign in to vote
Elkaar ontmoeten in de Brabantwijk
Meer ontmoetingsplekken voor de Brabantwijk (de mensen zijn zo geïsoleerd). Veel mensen in armoede. Christiane G.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Zijnplekken
De coronatijden leren hoe belangrijk lokale publieke ruimte is. Buurtgroen (buurttuinen), zitplekken, ruimte voor fysiek (sport, beweging, spelen) en mentaal (lezen, drempelhangen, liggen), trage (en zachte) mobiliteit ... Hanne V.R.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Ontmoetingsplaatsen voor ouders
- Babycafés waar ouders ervaringen kunnen uitwisselen -Koffiemomenten of conversatietafels ikv ouderbetrokkenheid
Brede S. from Brede School Brussel
0 0
Sign in to vote
Interlevensbeschouwelijke ontmoetingsplek
Creëer een interlevensbeschouwelijke ontmoetingsruimte op een centrale plek in de stad. De ontmoetingsruimte is een publieke plaats, open voor iedereen: toevallige passanten en bewuste bezoekers. In de ruimte kan je je eigen levensbeschouwing verrijken, verdiepen, maar ook uitwisselen met anderen. Op de plek is er continu iets te beleven dat ontmoeting stimuleert: via kunst, boeken, eten, contacten.. Daarnaast worden er ook gerichte activiteiten georganiseerd (dialoogtafels...).
Fien I. from Axcent vzw
0 0
Sign in to vote
Dansen in het park
Vanuit het idee "man = vrouw" : koppeldansen (wals, salsa, rock 'n roll, ...) in het park. Tom V.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Ontmoeting van diverse groepen bevorderen
Ontmoeting tussen groepen met verschillende achtergronden is belangrijk zodat we de meerwaarde van diversiteit leren kennen en uit die ontmoeting nieuwe creatieve ideeën te ontstaan. De infrastructuren van bijvoorbeeld de gemeenschapscentra zouden daarom door meer verschillende groepen gebruikt moeten kunnen worden. Ik stel voor om de subsidies afhankelijk te maken van het gebruik van ruimte door meer verschillende groepen en groepen met en meer diverse achtergrond.
Feest van jonge nieuwkomers in Brussel -.
0 0
Sign in to vote
Woonstwijk = Wijkwoonst
Ik droom van een wijk(je) waarin je woont met je woons: "wijkwoonst". Waarin er geen zwakke bewoners zijn, want deze worden opgevangen en ondersteund. "wijkondersteuners" - "wijkouders": zij geven in de eerste plaats vertrouwen, een luisterend oor. Je kan er naar vluchten, zij verwijzen door, zij geven inzicht, informatie en advies. Zij staan je bij, wanneer je met Levensvragen zit. Geen EHBO-post, maar een EHBL-wijkpost. gratis, dag en nacht. De zwakke bewoner is m.i. de meest essentiële gewoner van de woonstwijk en het is deze die het algemeen welzijn ervan bepaalt en de wijk tot een "wijkwoonst" maakt. Ellen B.-H.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Buurtkeuken
Een buurtkeuken voor mijn wijk. Een plek waar buurtbewoners gratis komen koken, een workshop volgen, elkaar ontmoeten,... Ruben V.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Buurtbarbecue
Publieke barbeques in stadsparken. Want wij in het centrum hebben geen tuin. Dit brengt ook buren bij elkaar. E.M.E.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Sociaal contact
Als de Covid-19 maatregelen iets bewijzen, is het wel dat de aarde kan ademen door verminderde uitstoot en dat mensen veel baat hebben bij sociaal contact. Dus : minder auto's en meer intergenerationele contacten. Brigitte C.
postkaart ✉.
0 0
Sign in to vote
Kleurrijke buurten met ontmoetingsplekken
Sommige buurten in de stad zijn somber en triest. De stad verdient meer kleur. In sommige buurten, bvb Yser, is er niets voor jongeren. Wij willen open plekken met wat natuur en jeugdhuizen.
Live sessie . from D'Broej - Centrum West - Big Three-jongeren
0 0
Sign in to vote